De meest voorkomende kinderziektes

Het is nooit leuk als je kindje ziek is, of hij nou verkouden is of erger. Uitzieken is vaak het beste. Bij Hojpiepeloj hanteren we een ziektebeleid. Zo worden ouders gebeld bij ziekte of koorts en is er overleg wat op dat moment het beste is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan besmetting. Maar bij welke symptomen moet je beter opletten en misschien zelfs naar de huisarts gaan of actie ondernemen? Hieronder de meest voorkomende kinderziektes.

Waterpokken
Symptomen: Waterpokken is een van de bekendste kinderziektes, die begint met koortsig zijn, niet lekker voelen en hoofdpijn. Vervolgens ontstaan er veel rode plekjes en later blaasjes over het hele lichaam. De blaasjes kunnen enorm jeuken, barsten uiteindelijk open en vervolgens komen er korstjes. Dit duurt ongeveer een week, al kunnen de korstjes wat langer blijven.
Verzorging: Wat je zelf kunt doen, is ervoor proberen te zorgen dat je kindje de korstjes niet openkrabt, waarna ze kunnen gaan ontsteken en kunnen er littekens ontstaan. Houd de nagels kort en schoon. Ook kun je speciale mentholtalkpoeder, gel of lotion gebruiken om de jeuk te verminderen.
Overig: Waterpokken zijn erg besmettelijk en kunnen worden overgebracht door direct of indirect contact met een besmet persoon. Het komt het meeste voor bij kinderen tussen de 1 en 8 jaar. Wanneer de korstjes gaan ontsteken, of jij zelf zwanger bent, moet je even langs de huisarts.

Rode hond
Symptomen: Rode hond begint vaak met keelpijn en verkoudheid en eventueel vergrootte lymfeklieren in de nek en achter de oren. Na een paar dagen verschijnen er roze vlekjes op het lichaam. Het duurt ongeveer 5 dagen.
Verzorging: Verzorg je kindje als bij een verkoudheid en zorgt dat het genoeg drinkt.
Overig: Rode hond kan worden overgebracht door direct contact met een besmet persoon en komt het meeste voor bij kinderen tussen de 1 en 14 jaar. Wanneer je zwanger bent en niet ingeënt, of geen rode hond gehad hebt, is deze ziekte erg gevaarlijk. Rode hond kan in deze instantie afwijkingen veroorzaken bij het ongeboren kind. Neem in dit geval contact op met de huisarts.

Roodvonk
Symptomen: Roodvonk begint met misselijkheid, braken, koorts en keelpijn. Na een of twee dagen komt er ook huisuitslag bij wat eruit ziet als spikkels, ook rood kippenvel genoemd. Opvallend is dat het rond de neus en mond niet rood wordt. De koorts zakt na een week en de uitslag wordt minder. Één tot drie weken later zullen de handpalmen en voetzolen vervellen.
Verzorging: Deze ziekte kan behandeld worden met antibiotica. Laat je kindje voldoende drinken en rusten. Ook hygiëne is erg belangrijk, in verband met besmetting. Je mag je kind eventueel paracetamol geven.
Overig: Roodvonk wordt opgelopen door bacteriën en kan worden overgebracht door direct of indirect contact met een besmet persoon. Het komt het meeste voor bij kinderen tussen de 3 en 12 jaar.

Mazelen
Symptomen: De mazelen beginnen met een droge hoest, hoge koorts, rode ogen, opgezette slijmvliezen en een loopneus. Vervolgens ontstaan er rode vlekken die bij het oor beginnen. Ook in de mond kun je huiduitslag zien en ook witte stippen op het wangslijmvlies. De ziekte duurt ongeveer twee weken.
Verzorging: Laat je kind voldoende koud drinken en zacht eten. Er wordt aangeraden om je kind in een schemerige kamer te laten liggen.
Overig: De mazelen zijn erg besmettelijk en kan worden overgebracht door direct of indirect contact met een besmet persoon. Het komt het meeste voor bij kinderen tussen de 1 en 6 jaar. Wanneer de koorts langer dan enkele dagen aanhoudt, of als drie dagen na het ontstaan van de blaasjes opnieuw koorts ontstaat, neem dan contact op met de huisarts.

Bof
Symptomen: De bof begint met een slechte eetlust, pijn bij het kauwen, koorts, hoofdpijn, buikpijn en zich niet lekker voelen. Wat opvallend is bij deze ziekte, is dat na een of twee dagen onder de oren een zwelling optreed. Door dit symptoom kan vastgesteld worden of het de bof is of niet. De ziekte duurt ongeveer 10 tot 14 dagen.
Verzorging: Houd je kind binnen tot de zwelling weg is. Laat je kind voldoende drinken (geen koolzuur) en zacht en niet zuur eten. Om de pijn te verlichten, zou je je kindje kunnen laten sabbelen op een ijsje of ijsklontje.
Overig: De bof kan overgebracht worden door direct contact met een besmet persoon. Het komt het meeste voor bij kinderen tussen de 5 en 9 jaar. Let extra op wanneer een aantal dagen na het begin het kind gaat braken of er weer koorts uitbreekt.

Kinkhoest
Symptomen: Kinkhoest begint met hoesten, lichte koorts en neusverkoudheid. Één tot twee weken later komen hier hevige hoestaanvallen bij, meestal ’s avonds, met soms ademstilstand, braken en gierende ademhaling. Door het zuurstoftekort zou er een hersenbeschadiging kunnen optreden. De klachten kunnen 5 tot 6 weken aanhouden, al kan de hoest langer blijven.
Verzorging: Een behandeling met antibiotica is noodzakelijk. Probeer het kind gerust te stellen en raak niet in paniek tijdens de hoestaanvallen. Hoestdrankjes helpen niet.
Overig: Kinkhoest kan overgebracht worden door direct en indirect contact met een besmet persoon.

Vijfde ziekte
Symptomen: De vijfde ziekte begint met felrode bultjes op de wangen en breidt zich vervolgens uit. Vaak komt hier ook nog koorts bij. Na ruim een week verbleken de vlekjes , maar kunnen na een heet bad, zonlicht, of na inspanning weer terugkeren.
Verzorging: Speciale verzorging is niet noodzakelijk.
Overig: De vijfde ziekte kan overgebracht worden door direct en indirect contact met een besmet persoon. Het komt het meeste voor bij kinderen tussen de 4 en 10 jaar en ontstaat meestal tijdens het voorjaar of in de vroege zomer.

Zesde ziekte
Symptomen: De zesde ziekte begint met plotseling hoogoplopende koorts die tot 5 dagen kan aanhouden. Het kind lijkt vervolgens genezen, maar dan komt de uitslag. De uitslag lijkt op de mazelen, jeukt niet en gaat gepaard met gezwollen klieren op het achterhoofd en in de hals.
Verzorging: Speciale verzorging is niet noodzakelijk.
Overig: De zesde ziekte kan overgebracht worden door direct en indirect contact met een besmet persoon. Het komt het meeste voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar. Neem contact op met de huisarts, wanneer er zich koortsstuipen voordoen (plotselinge temperatuurstijgingen).

Inentingen
Kinderen worden op jonge leeftijd al ingeënt voor veel van de bovengenoemde kinderziektes. Denk bijvoorbeeld aan de BMR (Bof, Mazelen, Rode hond) met 14 maanden en de DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio) met 2, 3, 4, 11 maanden, en 4 en 9 jaar. Ook wanneer een kind de ziekte al gehad heeft, is inenten zinvol. Op deze manier bouwt je kind een grotere weerstand op tegen deze ziekte. Echter blijft het wel belangrijk om de ziektebeelden te herkennen, omdat ook sommige kinderziektes vervelende complicaties kunnen veroorzaken. Maak je je zorgen, neem dan contact op met de huisarts

16 likes
Prev post: 6 Beter luisteren tipsNext post: Nieuwe wet: Algemene Verordening Gegevensbescherming