en hoe voorkomen we thuis en op Hojpiepeloj dat kinderen gestoken worden?
In de zomer zijn er veel voorkomende insecten die kunnen steken, denk aan muggen, wespen, bijen, dazen en hommels. Deze beestjes verdedigen zich door te steken. Mensen, zeker kleine kinderen, krijgen last van een steek of een beet door het gif wat het insect in de huid spuit.
Als er gestoken is, zal de huid rondom de steekplek gezwollen zijn, ziet rood, jeukt en doet soms pijn. Soms voelt een kind zich ook ziek, het is bv misselijk of duizelig, en moet soms overgeven. Deze verschijnselen duiden meestal op een allergische reactie op de insectenbeet. In hele erge gevallen raakt het kind in een shocktoestand en moet het zo snel mogelijk naar een ziekenhuis.
Gelukkig komt dit niet erg vaak voor en kunnen we, ook op Hojpiepeloj, zelf de beet behandelen. Hier een paar tips die zeker zullen helpen bij het behandelen én het voorkomen van insectenbeten:
- Zuig de steekplek uit met bv een vacuümpompje, en koel de plek direct. Je kan daarna een verkoelend zalfje op de plek smeren, bv Prikweg gel. Een blaadje van klimop of weegbree helpt ook als je geen zalfje bij je hebt. Als een kind in de mond is gestoken dan direct naar de dokter omdat slijmvliezen en de tong kunnen opzwellen met alle gevolgen van dien.
- Wrijf de steekplek in met wat azijn of citroensap, zo wordt de plek niet groter. Een gesneden ui op de steekplek leggen wil ook helpen. Je kan de plek ook insmeren met lavendelolie, muggen houden niet van lavendelgeur. Gebruik onder de twee jaar nooit mentholpoeder tegen de jeuk, menthol kan bij kleien kinderen benauwdheid veroorzaken.
- Plak de steekplek af met een pleister zodat er niet aan gekrabd kan worden, zo voorkom je infecties. Let er goed op dat het kind niet aan de plek met zalf likt of aanraakt en daarna in de oogjes wrijft.
Tips ter voorkoming van insectenbeten: Vertel je kind dat zij niet naar wespen of bijen moeten slaan, ze zullen juist dan steken, op Hojpiepeloj geven we zelf het goede voorbeeld:
- Muggen houden niet zo van wit, dus geef je kind witte kleding aan
- Plaats horren, tegenwoordig zijn deze simpel zelf op maat te maken
- Laat de kamers lekker doortochten, muggen hebben een hekel aan tocht
- Zet een speciale wespen vanger in de tuin, ver van het terras
- Bij kleine kindjes nooit een klamboe gebruiken, zij kunnen verstrikt raken
Tekenbeten: De teken zitten vooral in hoog schaduwrijk gras en in dode bladeren bij bomen. Check altijd je kind als het buiten heeft gespeeld, vooral warme vochtige plekjes zijn favoriet bij teken om zich te verstoppen: in de nek, de oksels, op het hoofd, knieholtes, de liesstreek en bij de enkels zijn plaatsen waar de teek zich vaak verstopt. Haal de teek zo snel mogelijk weg met behulp van een speciale tekentang.
Gebruik vóór het verwijderen van de teek geen jodium, alcohol zeep, olie. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de kop en trek hem er langzaam uit. Als er een klein stukje achterblijft van de kop is dat niet erg. Dat komt er vanzelf uit. Noteer waar de beet zat, zet er een kring omheen en noteer de datum van de steek, handig als je evt later toch naar de dokter moet. Als er een rode ring om de tekenbeet komt dan zeker naar de dokter! Door een beet van een besmette teek kan je de ziekte van lyme krijgen. Gelukkig hebben we op Hojpiepeloj kunstgras in onze tuin.
Alle pedagogisch medewerkers die werken bij Hojpiepeloj zijn in het bezit van het Oranje Kruis kinder EHBO diploma.